2023 A Mars éve – mit jelent ez a Te életedben?

Minden évnek van egy uralkodó égiteste, amely az adott évben kiemelt jelentőséggel bír. 2023-ban és főként 2023. március 21.-től (napéjegyenlőségtől) kezdődően a Marsnak az alapvető minőségei lesznek kiemeltek:

  • Energia – vitalitás, kezdeményezőképesség
  • Harc és konfliktus –  harc, az agresszió, konfliktus, asszertivitás
  • Aktivitás – döntéshozatal, határozott cselekvés
  • Szexuális energia – érzelmi és fizikai vonzalom, szenvedély

Mire szólít fel és mire ad lehetőséget a Mars 2023-ban?

Arra, hogy (időszerű) döntéseket hozzunk életünk egy-egy területén, mindenkinek a saját élete és születési képlete szerint. Ez jelentheti valamilyen új dologba való belevágást, vagy valaminek az elhagyását is.

Felerősödhetnek belső konfliktusaink önmagunkkal és lelkiismeretünk, illetve az inspiráció hangját nem tudjuk simán elhesegetni. Meg kell harcolnunk saját félelmeinkkel, kényelmünkkel, hárításainkkal, megküzdve és legyőzve önmagunkat.

Külső konfliktusaink felerősődhetnek, vagy nyilvánvalóvá válhatnak olyan konfliktusok, amelyekről eddig nem vettünk tudomást. Ezek a helyzetek fegyelmezett, asszertív kiállást kérnek részünkről, hogy határokat húzzunk és kiálljunk magunkért, megküzdjünk dühünkkel.

Ugyanakkor nagyon érdekes arra is rátekinteni, hogy az égen a Mars ebben az évben mit csinál, kivel találkozik, hogyan halad előre az útján. Ezek a megfigyelések segíthetnek súlyozni bizonyos időszakokat, megérteni azt, hogy nem mindig és folyamatosan a töretlen és sikeres cselekvés ideje van, hanem olykor belül, olykor kívül zajlanak inkább éltünk változásai.

2023. március 15.

2023 január 1-én a Mars retrográd mozgásban volt az Ikrek 8 fokán, majd stacioner direkt, azaz lelassult és előrefelé mozgásba váltott át 13-án. Tehát Mars év ide vagy oda – egy hátráló mozgású Marssal indultunk, amely az odázás, hátráltatott, akadályozott, elnyújtott, bizonytalan előremenetelt jelzi. Először csak nagyon lassan haladt január végéig – szinte állt még a Mars egy helyben. Ebben mindenképpen bizonytalanság, vacillálás, újra átgondolások, frusztráció jelenik meg.

Február végétől – március végéig a Mars a Neptunusszal nehéz aspektusba kerül, amelyből csak március végére keveredik ki. A Neptunusz pedig minden erőt szétszór, egyszerűen elfolyik az életerő, gyengeséget, céltalanságot vagy csak extra erőfeszítések és kitartás árán történő célba jutást eredményez.

A Neptunusz hatása legyengít, erőinket szétszórja és ez által nem tudunk fejjel neki menni a falnak. Arra kényszerít, hogy átgondoljunk dolgokat, lelassít. Ezen kívül kedvez a az önzetlen dolgok megvalósítására. Míg a Mars az saját alsóbb énünk céljait, vágyait akarja megvalósítani, addig a Neptunusz hoz egy magasabb nézőpontot adott esetben.

Akit ez az állás személyesen érint, tehát a születési képletében hasonló fokokon áll a Mars vagy más égiteste (Nap, Hold, stb.), azaz változó jegyek bármelyikében (Ikrek, Szűz, Nyilas, Halak eleje – közepe) az ezt a hatást fokozottan érezheti.

A Marssal még számtalan aspektusból lehet és érdemes foglalkozni az év során, de fontos lesz a tavaszi kvartál képletet is alaposan szemügyre venni a világ folyamatainak alakulása szempontjából.

A végén még megemlítem, hogy a Mars alapvetően egy ártó égitest, amely egyaránt képes nehézségeket, konfliktusokat hozni, illetve erőt, és a megvalósításban segíteni. Mindez nagyban függ attól, hogy a születési képletben hogyan áll, ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk arról, hogy személyesen mi várhat ránk a 2023-as évben – milyen életterületek lesznek érintettek, inkább támogat bennünket vagy kihívások elé állít!