United Astrology Conference – UAC 2018 Chicago

A világ legnagyobb asztrológus találkozója

1200 asztrológus, 130 szaktekintély a világ minden tájáról, több mint 300 előadás 6 nap alatt, 100 –nál több öntkéntes segítő, 4 emeleten és 15 előadóteremben – ez  számokban a chicagoi Mariott szálló, 2018 május 24-29 között megrendezett UAC 2018.

Az egész konferenciát, tematikáját és programját hihetetlen profizmussal  készítették elő a szervezők. Már a szállodában várt a 135 oldalas kinyomtatott programfüzet, és ezt már jó előre elektronikusan is elküldték. Ebben minden benne volt, ami a tájékozódáshoz kellett.  A programfüzetben minden előadásról, helyszínről  és előadóról is találtam egy rövid írást, ami segített tájékozódni.  Kaptam egy kitűzős névjegyet is, amelyre a nevem mellé még rá kellett írni a Nap, Hold és Aszcendens jegyemet. Ez a továbbiakban nagyon jó alapját képezte az ismerkedésnek, ami úgy nézett ki, hogy ránéztünk egymás kártyáira, nagyokat hümmögtünk, illetve rögtön a fokokat kérdeztük, hogy azok hogyan függnek össze a képleteinkben.

Az előadások reggel 9-től kezdődtek és egy és negyed órásak voltak. Ezt követte 45 perc szünet de aki akart, még az ebédszünetben is beülhetett egy rövdebb előadásra. Tehát naponta maximum 5 előadást lehetett meghallgatni és nekem sikerült is egy kivételével teljesíteni a maximumot.

15 témakör köré csoportosították az előadásokat,, ezért folyamatosan   válogatni kellett a 15 közül! És naponta 4x kellett 15 közül választani! Nem volt könnyű, néha nem is tudtam eldönteni, hogy előadót vagy előadást válaszak inkább. Volt olyan is, hogy már bent ültem egy előadás kezdésére várva, majd egy hirtelen indíttatástól vezérelve,átszaladtam a másik emeletre,egy másik előadásra. Szerencsére jó néhány előadót már névről ismertem, ez könnyítette a választást. A célszerű az volt, hogy reggelente mindig előre kinézem, hogy melyik előadásra megyek.

A 15 témakör:

 • Alapok
 • Képletelemzés közép/haladó
 • Előrejelzés, prognosztikai technikák
 • Párkapcsolati asztrológia
 • Pénzügyi és gazdasági asztrológia
 • Védikus asztrológia
 • Mitológiai és archetipikus asztrológia
 • Filozófia, spirituális, ezoterikus asztrológia
 • Politikiai és mundán asztrológia
 • Tradicionális asztrológia
 • Történelmi asztrológia és asztrológiai kutatás
 • Egészségügyi asztrológia
 • Személyes fejlődési ciklusok asztrológiája
 • Üzleti asztrológia
 • Különlegességek, specializációk (pl. asztrokartográfia, nyugati sziderikus asztrológia, állócsillagok, deklináció stb.)

Az előadóknak a tematikát és egy hanganyagot is előre le kellett adniuk ahhoz, hogy előadhassanak a UAC-en. Az előadásokat egy bizottság öt szempont alapján értékelte és csak ezek után kerülhettek be a programba. Az előadások szinte egytől egyig, mind nagyon érdekesek voltak, az előadók rendkívül felkészültek és mindannyian percre tartották az időt. Néhány cím a legizgalmasabb előadásokból, amiket meghallgattam: Szerencse és Szellem – A rejtett aszcendens és a láthatatlan 10.ház; A Hold 28 fázisa; A házak fraktális progressziója; Előrejelzés a fridaria-val; Bevezetés a tradiciónális mundán asztrológiába; A házfelosztások eredete a hellenisztikus asztrológiában; Ibn Ezra és Maimonides okfejtései az asztrológiáról.

Az előadásokon kívül több társasági program is volt. Első nap a helyi asztrológusok chicagói sétára vittek minket, megmutatták a nevezetességeket és természetesen közben ismerkedtünk. Akkor már látszott, hogy milyen sok országból érkeztek az asztrológusok. Találkoztam brazilokkal, kanadaiakkal, egy dánnal, több izraelivel, equadorival, törökökkel meglepően nagy számmal, számos kínaival és japánnal, de a meglepőbb az egy szibériai fiatal lány volt, aki itt a UAC-en vizsgázott, merthogy a konferencia után NCGR vizsgaidőpontok is voltak kiírva.

A nyitóceremónia után hajnalig fagyizós-bulizós este volt a bálteremben. Egy másik este a Michigan tavon hajókáztunk, vacsoráztunk és táncoltunk. Volt egy Jazz est, néma aukcióval (mindenki hozhatott valami különleges dolgot, letakarták és egy papíron lehetett licitálni rá.). Az elegáns díjátadó banketten (részleteket lásd lent) külön ünnepeltük az Uránusz visszatérésüket megélt asztrológusokat a teremben (84), ami végül  hajnalig tartó táncos buliba torkollott.

Nagyon sok ismert emberrel találkoztam és beszélgettem és persze voltak különlegesen kiemelt pillanatok is, mint amikor Robert Hand workshopja után a felesége megkérdezte, hogy lefotózhat-e minket vele!? Micsoda élmény,  hiszen 20 évvel ezelőtt az első külföldi asztrológia könyvem  az ő tranzitokról írt műve volt! Robert Hand – az asztrológusok egyik „atyaúristene”, egy mikulásbácsira emlékeztető kedves és rendkívül intelligens figura.

Rob Hand a konferencia előtti fél napos  workshopján,csak úgy megemlítette, hogy a doktorijában 80 oldal az eredeti latin nyelvű idézet/hivatkozás, és ez nem közvetlen része a dolgozatának. A legfantasztikusabb, hogy mindezek mellett rendkívül viccesen, könnyedén és szórakoztatóan ad elő, miközben levezeti egy-egy latin szó jelentését.

Egy másik alkalommal, amikor sétahajókázni mentünk, az asztalnál egy kisebb társaság jött össze brazil, amerikai, török, asztrológusokkal. A mellettem ülő hölgy neve nagyon ismerős volt és egyszer csak rádöbbentem, hogy Mary Shea „Bolygók a szolárképletben” c. könyv szerzője ül mellettem. Szemben velem Baris Ilhan Törökország egyik legeismertebb asztrológusa az NCGR tanácsadó testületének tagja ül, akivel a török és magyar „mundán” párhuzamokat asztrológiai alapokon kezdtük taglalni.

Érdekes élmény volt, amikor feltárult számomra, hogy hol is tart ma a világban az asztrológia, melyek a legfőbb kutatási területek és trendek. Az 1992-es UAC-ot követően négy asztrológus,Robert Hand, Robert Schmidt, Robert Zoller és Ellen Black létrehozta az ARHAT szervezetét (Egyesület a történelmi asztrológiai iratok visszaszerzéséért). Célul tűzték ki, hogy angol nyelvre fordítsák az összes fennmaradt tradícionális nyugati asztrológia,görög, arab és latin műveit. Ennek gyümölcse volt a Project Hindsight („projekt visszatekintés”), amelynek keretében,latin és görög nyelvet jól ismerő asztrológusok,több nekifutásra fordítottak le szövegeket.

Ennek a munkának egyik aktív részese egy fiatal, ámde rendkívül produktív asztrológus, Chris Brennan, aki 2017-ben kiadta a Hellenistic Astrology (Hellenisztikus asztrológia) c. több mint 600 oldalas könyvét. Ebben részletesen kifejti a asztrológia fejlődéstörténetét és a hellenisztikus asztrológia eddig feltárt módszereit. Chris visszanyúl a gyökerekhez, és izgalmas,érthető módon mutatja be, mindazt, amit a hellenisztikus asztrológiáról ma tudni lehet. Részt vettem mindkét előadásán és megvettem a könyvét. Amikor dedikáltattam, kérdezte, hogy honnan jövök – mondtam Magyarországról. Rögtön érdeklődött, hogy ismerem-e László Leventét, akinek könyvében kiemelt köszönetet nyilvánít a kézirat javításáért. Nem találkoztam még László Leventével, de örültem, hogy magyarok keze is benne van egy ilyen jelentős munkában.

Érdekes és meglepő volt azt is látni, ahogy egy új trend is megmutatta magát –  az asztrológia és a mágia kapcsolatából eredő rituálék, talizmánkészítés és szertartások iránti igény.

A záró ünnepségen nagyon szép és megérintő pillanatok is voltak. A búcsúztató szertartáson vetítés keretében, gyertyagyújtással emlékeztünk meg az elmúlt 6 évben elhunyt,mintegy 30 asztrológusról, köztük az itthon is ismert Louise Huber-ről.

Összességében az egész UAC legnagyobb élménye az együttműködés, tudásmegosztás és összefogás volt, amelyet megtapasztalhattam. A legkülönfélébb asztrológiai irányzatok képviselői, tanítói és gyakorlói együtt, egy helyen, egy közös ügyért voltak jelen. Az asztrológia nem tartozik a mainstream és mai korban hagyományosan elfogadott szakmák közé. De itt a UAC-on közösségben a szakmabeliekkel otthon éreztem magam, egy nyelvet beszéltünk és rengeteg inspirációt kaptunk egymástól. Az előadók szívesen megosztották a tudásukat, hiszen a legtöbb előadás pdf-je a honlapról letölthető.

Ez az út nem csak sok tudást és ismeretséget adott, hanem felébresztette bennem azt a szándékot, hogy itthon, Magyarországon is összejöjjünk, hiszen annak ellenére, hogy milyen kicsi ország vagyunk, mégis nagyon sok jó szakember dolgozik itt, és bizony egy ilyen közösségnek nagy megtartó és inspiráló ereje van!

AFAN – Astrological Federation for Astrological Networking
NCGR – National Council for Geocosmic Research
ISAR – International Society for Astrological Research
ARHAT (Association for the Retrieval of Historic Astrological Texts)

https://www.uacastrology.com/

Marion D. March Regulus díjkiosztó – 5 szakmai kitüntetés

1986-ban rendezték meg  az első UAC konferenciát, amelyet három amerikai szervezet vezetője Noel Tyl (AFAN), Carol Tebbs (ISAR) és Neil Michelson (NCGR) hívott életre Marion March-al koordinációja alatt.  Marion nevéhez fűződik a Marion D. March Regulus díjkiosztó, amely öt kategóriában tünteti ki a szakma kiválóságait 1000 dolláros díjjal. A UAC egyik ünnepi estéje a díjátadó gála volt. A konferencia előtt már hónapokkal megkaptuk elektronikus szavazólapjainkat, hogy minden kategórában letehessük voksainkat az adott asztrológusra. (a szavazólapot automatikusan megkapták azok, akik tagjai az öt nemzetközi asztrológia szervezet egyikének).

A Marion D. March Regulus díjak öt kategóriája:

Kiemelkedő közösségi szolgálat 

– az asztrológusok közötti jószándék és pozitív kommunikáció előmozdításáért és közösségépítésért. Régebbi nyertesek: Edith Custer, Marion D. March, Madalyn Hillis-Dineen, Jayj Jacobs, Ronnie Gale Dryer, Margie Herskovitz, Joyce Levine.

2018-as nyertes: Richard Smoot, aki 17 éven át szakmai támogatást nyújtott asztrológusoknak és szervezeteknek. Ő az ISAR operációs menedzsere, konzultációs készségekért felelős elnök, az ISAR International Astrologer kiadója. Az NCGR összes szintjének vizsgáztatója és kiadványainak kiadója és az OPA (Organisation of Professional Astrologers) csoportvezetője, az AstroDatabank tulajdonosa és üzemeltetője mielőtt az Astro.com-nak adta.

Felfedezés, innováció és kutatás

– új eszközök kifejlesztéséért vagy olyan koncepciók kidolgozása, amelyek elősegítik az asztrológia tanumányozását vagy gyakorlati alkalmazását. Régebbi nyertesek: Rob Hand, Jim Lewis, Project Hindsight, Zipporah Dobyns, Robert Zoller, Michael Munkasey, Robert Blaschke.

2018-as nyertes: David Cochrane – az asztrológiában megjelenő szakrális geometria alapjait szoftverbe illesztette.  Úttörő kutatási módszereket alkotott a Kepler, Sirius és Pegasus szoftverekbe. 300 darab átlagosan 30 perc körüli youtube videóban osztja meg felfedezéseit sok tízezer emberrel.

Elismerés az oktatásban nyújtott kiemelt szerepért

–írott és szóbeli formában, iskola vagy oktatási programok kialakításáért. Régebbi nyertesek: Marion March & Joan McEvers, Zipporah Dobyns, Joan Negus, Karen Hamaker-Zondag, Joanne Wickenburg. J.Lee Lehman, Ena Stanley.

2018-as nyertes: Steven Forrest, aki több, mint 1200 tanítványt képzett ki a gyakornoki programjának keretén belül. Kínában, Olaszországban és Ausztráliában vannak csoportjai. Több bestsellert írt – „The Inner Sky”, „Yesterday’s Sky”. Az evoluciós asztrológa támogatója.

Az asztrológia professzionális imázsához való hozzájárulásáért

– a közösségekben, üzleti világban, médiában nemzeti és nemzetközi szinten. Régebbi nyertesek: Michael Erlewine, Lois Rodden, Ray Merriman, Noel Tyl, Nick Campion, Richard Tarnas, Chris McRae.

2018-as nyertes: Tem Tarriktar, a „The Mountain Astrologer” magazin alapítója, amely a 90-es években az egyik legfőbb szakmai folyóirattá vált. Több, mint 600 író oszthatta meg itt tudását magas szakmai színvonalon és 30 éven át segítette az asztrológia pozítiv megítélését.

Elmélet és megértés

– akik az aszrológiát más tudományokkal ötvözték és ezzel elősegítették az asztrológia, mint önálló filozófiai modell és tudomány elismerését. Régebbi nyertesek: Liz Greene, Stephen Arroyo, Michael Lutin, Donna Cunningham, Demetra George, Bernadette Brady, Nick Campion.

2018-as nyertes: Deborah Houlding, aki az STA (School of Traditional Astrology) alapítója. Elkötelezett kutató, weboldalán a skyskript.co.uk, az egyik leggazdagabb asztrológiai kincsestár található meg. Munkájában az asztrológiai szimbólumok mögötti filozófiai mélységét és ésszerűségét magyarázza. Számos akadémikus és történész idéz tőle. Elősegítette, hogy a médiában az asztrológia megfelelő képviseletet szerezzen.

Az életműdíjat Michael Erlewine kapta

 – Az első nemzetközi asztrológia program alkotója, amelyet a nemzetközi közösség számára elérhetővé tett. A Matrix Software alapítója, amely a Microsoft mellett a legrégebbi szoftver cég. Több, mint 40 asztrológia könyvet írt és megalkotott egy tarot-szerű asztrológiai 6000 darabos kártyasorozatot, amely az asztrológiai tanulását és könnyebb megértését hivatott elősegíteni. Amerika legnagyobb asztrológia könyvtárának (The Heart Center – „A Szív Központ”) alapítója és vezetője.