A Koronavírus 2. hulláma –  A globális átalakulás küszöbén

Asztrológiai gondolatok a 2020 augusztus végétől 2021 elejéig

A Mars Szaturnusz-Plútó-Jupiter kvadrát (2020. augusztus 24. – 2021 Január vége)

  • Szaturnusz – Mars kvadrát 2020. augusztus 23. – október 9. / 2021. január 7. – január 26.
  • Mars retrográd: 2020. szeptember 9. -november 13.
    • Mars Plutó kvadrát: 2020. október 4-14-ig / 2020. december 18-29.
    • Merkúr retrogárd: 2020. október 14. – november 3.
    • Mars – Jupiter kvadrát: 2020. október 18. / 2021. január 21. (+/- néhány nap)

Augusztus 26-án a Mars a Kos jegyében egzakt kvadrátba került a Szaturnusszal, aki szintés saját otthonában a Bak jegyének végén van. Nagyon izgalmas belső és külső feszültségeket, próbatételeket hozott életünkbe. Sőt, az a csodálatos benne, hogy ezt az égi hatást, most még hosszan élvezhetjük, illetve a fejlődésünkre fordíthatjuk, mert a Mars szeptember 9-én retrográd fordulatot vesz, és így a két bolygó közötti feszültség hosszasan fenn fog állni, tehát október első hetében intenzíven, majd a hónap végére enyhébben érezhetjük hatását. Amikor a Mars befejezi hátráló mozgását november 13-án és elindul előre – újra találkoznak január 7-én. Ezek a bolygók január végére kezdenek el kellően eltávolodni a kvadrátból kifelé.

Belső és külső folyamtok

A Mars a Kosban haladni akar, menni akar előre. Nem szereti az akadályokat, ha mégis találkozik velük, áttöri őket. A Szaturnusz a határoknak a bolygója: megmondja, hogy mit lehet, és mit nem lehet, küszöbök elé állít minket. Itt mindkét jegy, a Kos és Bak is nagyon erőteljesen képviseli magát. A Mars előre akar szaladni, cselekedni akar, ki akarja élni az ösztöneit, és ezt mondja: „Én erre vágyom és ezt meg is szerzem.” A Szaturnusz viszont így válaszol: „Csak akkor kaphatod meg, hogyha készen vagy rá, küzdöttél érte, és kitartóan törekedtél vagy áldozatot hoztál.”

Jól látható, hogy ez két teljesen más minőség és a mindannyiunk számára fontos kérdés az, hogy a mi életünkben ez hogyan jelenik meg? Többféle választ lehet adni erre a kérdésre. A Szaturnusz – Mars kvadrátot másképpen élheted meg, attól függően, hogyan élnek benned ezek a minőségek!

Hogyha szeretnénk valamit és van egy impulzus bennünk (Mars) hogy megvalósítsuk azt, akkor nagyon rosszul viseljük, hogyha az élet, a sors megakadályozza (Szaturnusz), amit szeretnénk. Az is nagyon frusztráló, hogyha a lelkünkben lévő önbizalomhiány vagy félelmek (Szaturnusz) tartanak bennünket vissza attól, hogy képviseljük magunkat, kiálljunk magunkért (Mars). Mindkét esetben megjelenik egy impulzus, egy erő, amely vagy belső vagy külső akadályba ütközik.

Ha olyan ember vagy, aki nem hallgatsz eléggé a belső hangodra, a vágyaidat elnyomod, hogy másoknak megfelelj, esetleg félsz kiállni magadért, akkor ez az időszak felerősítheti a belső feszültségedet, annyira, hogy végre döntesz önmagad mellett, szembemész az addig gátló félelmeiddel és rájössz, hogy ezek csak délibábok voltak. Tehát a feszültség bátorságot kér tőled.

Ha olyan ember vagy, aki mindig is engedett az ösztöneinek, vágyainak és kiállt magáért, akkor lehet, hogy most egy olyan időszak következik, ami a felé szeretne terelni téged, hogy uralkodj magadon magad, önfegyelmet és türelmet gyakorolj. Arra késztet, hogy átgondold, mi az, amit valójában szeretnél, ami igazán fontos. Azt tanítja, hogy helyesen időzíts, ne siesd el a döntéseidet.

Tehát a Szaturnusz Mars feszültség egyben lehet visszatartó és aktivitásra, változásra serkentő erő is.

Az is nagyon lényeges, hogy a képletünkben hogyan ér bennünket ez a hatás. Valakinek a horoszkópjában a Szaturnusz-Mars feszültség személyes pontokat ér, tehát intenzív hatásokra kell számítani, másnak viszont nem ér hozzá ez a feszültség a bolygóihoz, tengelyéhez, ezért kevésbé dolgozza meg őt ez az időszak.

A Szaturnusz Mars feszültsége összetűzésbe keverhet a hatósággal, tekintéllyel, törvénnyel. Figyelnünk kell arra, hogy ne haragból, frusztrációból, dühből cselekedjünk. A Szaturnusz kitartásra nevel minket. A visszautasítások, határok, amiket kapunk feltüzelheti indulatainkat, ám ez nem jó idő arra, hogy új projektbe kezdjünk. A Szaturnusz Mars kvadrát a kontrollról és az elengedésről is szól, hiszen az égi hatások most megmutatják a falakat, és a saját tehetetlenségünkre világítanak rá. Ezért nagyon fontos az elengedés, elfogadás, engedés, és a szabad áramlás.

Figyeld meg az életedben a kritikus napokat, időszakokat, hogy megtudd, mire szeretne tanítani téged az élet, miben kér változást tőled!

A Mars retrográd időszak – egy kis cizellálás!

A fent látható hosszú időszak alapvetően azért ilyen hosszú – tehát 2021. január végéig jelöltem meg, mert a Mars retrográd mozgásba kezd, elkezd oda-vissza táncolni. Ha ez nem lenne, akkor a Szaturnusz Mars kvadrát néhány hét múltán véget is érne…de most nem ez történik:)

2020 szeptember 9. -november 13. a Mars retrográd mozgásba kezd! Két hónapig!

Mars retrográd két évente van, szemben a Merkúr retrográddal, mely évente 3-4 alkalommal történik meg. Azonban most a Merkúr sem bír magával, mert kedvet kap egy kis retrográdra maga is, és becsatlakozik a Mars mellé október 14-től november 3-ig. De maradjunk a Mars retrográdnál, hiszen néhány nap és már itt is van.

A Mars aktív, ambiciózus erői befelé fordulnak, nehézzé válhat az előrehaladás. Ez az idő a befelé tekintés ideje. A lényeg, hogy most tisztán láthatod, hogyan állsz a Mars erőkkel. Ha dührohamaid lesznek, depressziós, fejfájással vagy álmatlansággal küzdesz, esetleg elmegy az akaraterőd, akkor ebből tudhatod, hogy egyensúlytalanok benned a Mars erők.

Ez az időszak bizonytalanságot hozhat, az energiaszint csökken és, amiben addig biztos voltál, meginoghat. A Mars bátor, öntudatos, akaratos, magabiztos ereje elillan, de a Mars nem szeret elillanni, hisz ez egy amolyan Vénuszi dolog. Mindebből kifolyólag, ha úgy érzed nem haladnak a dolgaid, ne aggódj, mert tényleg nem haladnak annyira. Nyugtasson meg, hogy ezzel nem vagy egyedül. Az egész emberiséggel közös folyamatban vagy. Most az egész világ lehetőséget kap arra, hogy átgondolja, hogyan is áll a Mars erőkkel, minőségekkel.

Ügyek és kapcsolatok megkérdőjelezése felerősödhet benned, kétségek, melyeket erővel, izomból szeretnél legyőzni. Ne tedd ezt! Az eddigi megoldási stratégiáid nem biztos, hogy működni fognak. Többet ésszel, mint erővel… Kapcsolj vissza egy sebességgel! Ebben az időszakban az irritáló helyzetektől távolodj el, számolj és 10-ig és a józan ész bölcsességével értékeld ki az adott szituációkat. Adj időt magadnak! Légy engedékenyebb magaddal, fogalmazd újra a céljaidat. Mi az, ami megjelenik benned ebben az időszakban, ne cselekedj elhamarkodottan, hanem várd meg, hogy a retrográd után is él-e még benned az adott impulzus.

Még egy fontos szempont. A retrográd időszak segíti, hogy az adott bolygó minőségeiben történt múltbeli hibáinkat orvosoljuk. Hirtelenségünk, türelmetlenségünk, akaratosságunk, agressziónk egyenlegét javíthatjuk most! Ez belső erőt igényel a fentiek miatt. Kétszeresen is. A retrográd frusztrációja miatt és a Szaturnusz kvadrát miatt is. Minden nap emlékeztessük magunkat, hogy a retrográd és a Szaturnusz kvadrát égisze alatt vagyunk és ez segíteni fog tudatosnak maradni és helyesen viszonyulni a többiekhez.

Mindeközben ne feledkezzünk meg a Szaturnusz/Plútó együttállásról sem. A Plutó a Bakban 2008 óta alakítja, bontja le a régi struktúrákat a világban, a Kos pedig új utakat akar találni, előre akar menni. A Plútó jelenleg a Szaturnusszal együtt áll néhány fok távolságban. Ezért a Mars, ahogyan visszafelé halad 2020. október 4-14-ig pontos kvadrátba kerül vele is. Előre fordulása után pedig 2020. december 18-29.-ig újra kvadrátba kerül. 

A Plutó a transzformáció, a tudatalatti vágyak, a hatalom bolygója feszültségbe kerül a Marssal, ami

bátorság, szenvedély és vágyak bolygójával. Ahogy Robert Hand fogalmaz: „ellenállhatatlan erő találkozik megmozdíthatatlan tárggyal.” Erőteljes belső harc jelenhet meg bennünk. Ellentétes vágyak őrölhetnek fel, tisztába kell jönnünk azzal, hogy mit is akarunk valójában. Át kell alakítanunk belső feszültségeinket. A Plutó le akarja bontani az összes olyan energiát, amely a fejlődésünk útjában áll. Ez esetben a Marssal összefüggő akaratos, agresszív erőket, az egó alsóbbrendű vágyait, önös akaratát. Önazonosságra törekszünk, de szembetalálkozunk azokkal a küszöbökkel és visszatartó erőkkel, amelyek a saját tudatalattinkból fakadnak. A kérdés, ami elhangzik: „Ki irányít? Átadod az irányítást?” Ha valaki ezt nem akarja és ellene megy, akkor ez a feszültség a külvilágban romboló erőként nyilvánulhat meg. Ebből fakad, hogy „ez az időszak az attitűdök és ideológiák megszilárdulásának időszaka a világban.” Ez az énvédő mechanizmusunk reakciója kollektív szinten – a reakciónk a meghívásra, hogy a következő lépcsőfokra lépjünk.

ÖSSZEFOGLALVA – Belső és külső harc

A Mars a Kos jegyében kvadrátba kerül a Bak jegyében lévő Jupiterrel, Szaturnusz- Plútó együttállással. Mivel a Mars retrográdba fordul, ezért a kvadrát háromszor is létrejön és ez az időszak több hónapig tart. Az első kör már megvolt augusztusban, – kettő még hátra van. Olyan ez mint a tézis – antitézis -szintézis. Az egész folyamatot egyszerre, egyben érdemes látni. Természetesen ezt utólag lehet legtisztábban megfejteni és megérteni. Érdemes figyelnünk, hogy milyen események és felhívások érnek bennünket.

A FELHÍVÁS

A Bak legmagasztosabb hívása a felelősségvállalásról, türelemről, határokról, vezetésről és bátorságról szól. Próbára vagyunk téve a személyes erőforrásainkkal kapcsolatban és az otthon-biztonság témában. Meg kell kűzdenünk az egzisztenciális félelmeinkkel, a vírustól való félelemmel, a társadalmi, gazdasági változásoktól való félelmekkel. Kapcsolódnunk kell önmagunkhoz, hogy meghalljuk, milyen változtatásokat kér tőlünk ez az időszak. Bátorságot fogunk kapni a változtatáshoz, amint meghalljuk belső hangunkat!

Antal Péter
önismereti-asztrológia.hu

Ha kíváncsi vagy még izgalmas részletekre, akkor gyere el a Napfényes Rendezvényterembe szeptember 22-én, 18:30-kor, ahol az elkövetkezendő időszakról tartok előadást! Jegyeket itt tudsz foglalni.